Werbeckzang 

Groningen

Werbeck zang in Groningen.

Werbeck zang in Groningen wordt vanaf september 2015 in verschillende vormen worden aangeboden. In september 2017 hebben we een dirigenten wissel gehad. Janneke Moes ging en Heleen van Boeschoten is gekomen. We hebben nog steeds een koor; er kan worden deelgenomen aan de scholingsweg/zangcursus en er worden zanglessen aangeboden.

We zingen op dinsdagmiddag en avond eens in de veertien dagen.

Tijden

Werbeck zang geeft op een bijzondere manier toegang tot ons zelf en de wereld om ons heen. We verbinden ons met de klankwereld en tegelijk ook met de wereld van de spraak. Zingen combineert beide werelden, en bij de Werbeck methode gaat het er om dit op zo'n manier te doen dat beide werelden in hun waarde blijven en elkaar respecteren, zowel de spraak als de klank hebben hun eigen verschijningsvorm, en die wordt moeiteloos gevonden bij het beoefenen van de Werbeckzang. Het resultaat is dat de teksten goed verstaanbaar zijn en dat de klank de ruimte vult en het om ons heen gaat klinken. De adem voorziet de klankstroom; de klank sublimeert de adem; er is nooit meer een adem te kort, ook al had je last van hyperventileren of wat voor akeligs ook op dit gebied. De problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Bij de meditatieve scholingsweg zullen de oefeningen meer centraal staan en ze werken uit op je hele zijn. Bij het koor zal met name de samenklank, de koorklank en het plezier in samen zingen voor op staan. De inzing oefeningen ondersteunen heel gericht bij het “lichaamsvrij” en moeiteloos mooi zingen. De zanglessen tenslotte geven de mogelijkheid om ieder op zijn of haar eigen wijze de gelegenheid te geven om te groeien. Groeien in adembenemend mooi zingen, of groeien in meer present en in harmonie te zijn met wie je ten diepste bent, of weer te kunnen zingen met een stem waarvan je dacht dat die het al lang niet meer deed, of gewoon te genieten van de heerlijke aandacht om je zelf zingend van uit je hart te uiten, of toch de stap te wagen op een gebied waarvan je dacht dat je dat domweg niet kunt. Kom laten we samen zingen. De zang staat onder leiding van Heleen van Boeschoten

Heleen van Boeschoten

Heleen is onze nieuwe dirigent sinds september 2017. Zij is markant, nuchter, een beetje Gronings met veel humor. Heleen is een specialist in het lesgeven op zich, en in het lesgeven in de Werbeck zang en in stemkunde. Met Heleen is er een nieuw tijdperk begonnen. Zij brengt een geheel eigen kennis mee achter de oefeningen, waardoor zowel het menselijk lichaam, de bouw er van, de architectuur, als ook de stromende processen goed voelbaar en desgewenst inzichtelijk worden. We vinden onze weg samen en zijn blij met deze meer dan gedegen bijdrage bij het ontwikkelen van de Werbeck in Groningen. Heleen is momenteel dcocent Werbeck zang/ stemkunde aan de opleiding Docent Muziek in Leiden. ‘Het vak dat ik doceer, heet stemkunde. Het omvat zowel lessen over de fysiologie van de stem, alsook lessen stemvorming en hoe je de oefeningen kunt gebruiken in lessen met kinderen. Tijdens deze lessen doen we onderzoek naar de werking van verschillende oefeningen. We onderzoeken hoe je als muziekleerkracht een positieve invloed kunt uitoefenen op de ontwikkeling van de (kinder)stem. De methode die mij geïnspireerd heeft en van waaruit ik lesgeef, is de zogenaamde Werbeckmethode, oorspronkelijk de Schule der Stimmenthüllung.” Buiten haar werk op deze opleiding geeft ze zangles en liedrecitals en stemvormingscursussen aan groepen in binnen- en buitenland en leidt ze op dit moment twee koren. Heleen werkt aan een boek over de Werbeck en daar zie ik reikhalzend naar uit.

Als u iets wilt met zingen en zanglessen ambieert, dan is dit een buitenkans in alle opzichten. Tenslotte werken Heleen en Janneke Moes onze vorige dirigente nauw samen; ieder vanuit zijn eigen specialisatie.

Voor meer informatie:

Marian Osse
Walstraat 1, 9711 VP Groningen
050 3140490

Zie ook:
Valborgkoor: www.valborgkoor.nl
Valborg Ensemble: www.valborgensemble.nl

print deze pagina...

© Antroposofie in Groningen 2010-2019