Ledengroep

De antroposofische vereniging kent landelijk vele afdelingen. De afdelingen zijn zelfstandig. In een plaats waar leden zich verenigen kan een ledengroep ontstaan. Meestal wordt daar de centrale antroposofie bestudeerd.

Niko van Kimmenade: 'In Groningen komen we eenmaal per 14 dagen samen om bezig te gaan met de antroposofie in welke vorm dan ook.
Dit vanuit een behoefte aan verbondenheid met elkaar, met de antroposofie en vanuit een gevoel van verantwoordelijkheid om de antroposofie ook in het noorden van het land meer te laten aarden, ůůk buiten de werkgebieden om. Na drie jaar studeren en worstelen en uitwisselen hebben wij de 'Kerngedachten' uitgelezen. Wij allen hebben dat als stimulerend en inspirerend ervaren. Op de eerstvolgende ledenavond van 17 maart beginnen wij met een nieuw boek of beter gezegd twee boeken.

Het eerste uur lezen wij: 'De weg tot inzicht in de hogere werelden.' (Steinerís hoofdwerk over kenmerken, voorwaarden en oefeningen van de innerlijke scholing. (GA 10). Het is vooral een oefenboek en behalve het lezen van de tekst zal er ook ruimte zijn voor het uitwisselen van ervaringen naar aanleiding van de oefeningen die in dit boek staan.

Na de pauze lezen wij: 'Het evangelie naar Johannes.'
(In de opvatting van Rudolf Steiner is de verbinding van de zonnegeest Christus met de aarde een realiteit. In tal van voordrachten werkt Steiner deze opvatting uit. De bekendste daarvan zijn de voordrachten die hij heeft gehouden over het evangelie van Johannes, het meest esoterische van de vier evangeliŽn. Steiner belicht hierin een reeks indrukwekkende thema's: - de leer van de Logos - christelijke esoterie - de missie van de aarde - de opwekking van Lazarus - de voorchristelijke inwijding - het mysterie van Golgotha - het doorwerken van de Christusimpuls in de geschiedenis - de christelijke inwijding - de jonkvrouw Sophia en de heilige Geest. (GA 103)


Bijeenkomsten: 17 februari; 3,17 en 31 maart; 14 en 28 april; 12 en 26 mei; 9 en 23 juni
Lokatie:
Bovenbouw Vrije school Groningen, Merwedestraat 98
Tijd: 20.00 - 22.00
Nadere inlichtingen: Niko van Kimmenade
Telefoon: 0598-451555
Email: Niko van Kimmenade